Julemat

Drikke til kalkun

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen
Foto: (Liliboas)

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen

Her har du forslag til både vin og øl som matcher kalkunmiddagen.
22 November 2023 - 09:10

Det er noen som spiser kalkun på julaften, noen spiser det i løpet av romjulen og enda fler har det som festmiddag på nyttårsaften. Så hva skal vi da drikke til kalkunen?

Kalkun er kanskje den mest vinvennlige retten av tradisjonell julemat i Norge. Du slipper unna salt og røkt, som i pinnekjøtt, den er uten lut og fermentering, og tilbehøret er ofte mer vinvennlig enn for eksempel surkål. Kalkunen smaker ikke så mye i seg selv, så lurt å holde seg unna de kraftigste mest alkoholrike eller eikede rødvinene, men ellers står du faktisk ganske fritt.

Hvis du ønsker hvitvin til kalkunmiddagen, står du egentlig ganske fritt, men jeg vil anbefale å velge en vin med god konsentrasjon, altså litt opp i kvalitet. En god chardonnay fra Burgund, Jura eller USA vil være et godt valg, en chenin blanc fra Loire eller en semillon fra Sør-Afrika i god kvalitet vil også fungere fint.

På lille julaften sender NRK alltid «Grevinnen og hovmesteren» som egentlig er en sketsj fra nyttårsaften. Her proklamerer grevinnen at de tar champagne til fuglen, og grevinnen har selvfølgelig rett. Champagne eller eventuelt britisk musserende vil være et strålende valg til kalkunmiddagen.

Hvis du er av typen som har lyst på litt god rødvin til kalkunen, finnes det også mange muligheter. En god og saftig pinot noir, kanskje fra USA, vil være godt til. Det vil også god, men ikke for kraftig barbera fra Piemonte, en ikke altfor kraftig sangiovese og mange rødviner av Østerrikes lokale druer.

Alt i alt er det som tidligere nevnt mye som passer til kalkunen, også øl vil være godt til så lenge det ikke er altfor bittert. Pass på at kalkunen får ha hovedrollen og ikke blir overdøvet av hverken vin eller tilbehør, så blir festmiddagen helt strålende.

På de neste sidene finner du forslag i de mange kategoriene av drikke som passer til kalkun

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her